Mijn Werkwijze

Aandacht voor gewenst gedrag

Voor de training gebruik ik een positieve leermethode, d.w.z. belonen voor gewenst gedrag. Het grote voordeel daarvan is dat je gebruik maakt van de intelligentie van de hond. Als je goed kijkt zie je ze nadenken hoe en waar hij de beloning kan krijgen. En ja, dat is geduld hebben, en tijd en energie erin steken. Er is nog een voordeel: je krijgt een enorme band met je hond! Een band gebaseerd op wederzijds respect!

Tegenwoordig moet alles snel klaar zijn, liefst gisteren al. Dat gaat nou eenmaal niet bij de opvoeding van honden, net zo min overigens als bij de opvoeding van kinderen. 

Er zijn drie mogelijkheden om een hond te belonen:
- belonen door aaien,
- belonen met je stem, door met een hoge stem tegen hem te praten
- iets kleins, maar erg lekkers te geven (ondersteund met een clicker)

Gewenst gedrag ombuigen naar gewoonte gedrag

Omdat je hond je snel zal begrijpen, gaat het leerproces heel voortvarend. Je hond zal gedrag dat beloond wordt graag herhalen, immers hij begrijpt dat er een beloning tegenover staat, je hoeft er geen druk meer op te zetten. Er komt een moment dat je bemerkt dat het aangeleerde gedrag, gewoontegedrag is geworden. Wat een fantastische beleving is dat!

Training

De opbouw van de training is gericht op de combinatie begeleider / hond. De oefeningen worden gebruikt als kapstokken om de relatie en het vertrouwen op te bouwen. Herhaling is van belang, niet meer zo intensief als bij het ombuigen van het gedrag, maar soms toch even het zitten weer oefenen, hier komen, af gaan en blijf. Maar dat maakt het juist leuk. Je blijft altijd bezig met je hond!

Aversieve middelen

Gezien wat hier boven staat, begrijp je dat ik ervan overtuigd ben dat de toepassing van aversieve middelen (weerzinwekkende middelen waarvan duidelijk is dat het angst en pijn veroorzaakt) zoals pennenbanden of lichamelijke correcties absoluut onnodig is. Elektrische banden zijn in Nederland al sinds enkele jaren verboden. 

Het werkt niet en het zet je relatie met je hond onder druk. Oh ja, hij zal luisteren, maar alleen om de pijn te willen voorkomen en NIET omdat hij het leuk vindt om samen te werken! Het is echt onzin om te geloven dat dit werkt. Door dit te gebruiken/toe te passen zul je de relatie en het vertrouwen beschadigen. Het is respectloos.

Dierenwelzijn is voor mij erg belangrijk, zowel het fysieke welzijn (diergezondheid) als het geestelijk welzijn (hoe voelen dieren zich)!